Wedstrijden

iets voor jou?

Bij Judoclub Beveren krijg je de kans om geregeld op competitie te gaan. Onze club kent verschillende nationale kampioenen doorheen de jaren.
De tornooien en kampioenschappen liggen lang op voorhand vast, zo kan elke judoka beslissen aan welke wedstrijd hij of zij deelneemt. 

De club zorgt er voor dat de judoka's worden ingeschreven en ook voor begeleiding op de dag van de wedstrijd zelf. Wil je deelnemen aan een wedstrijd die niet op de clublijst staat is dit nog geen probleem. De club schrijft je in maar kan dan niet altijd garanderen dat er een begeleider mee kan.

Het inschrijvingsgeld betaalt de club. Het is dan ook gewenst dat iedereen die inschrijft, de dag van de wedstrijd aanwezig is. Wanneer je door omstandigheden toch niet mee kan waarschuw je zo snel mogelijk de trainer, zodat bij vertrek niet nodeloos gewacht wordt.

De trainer deelt je het juiste uur van vertrek mee. soms wordt er samengekomen op de parking van de sporthal in de Klapperstraat. Anders wordt er afgesproken op de plek van de wedstrijd. 

Judoka's die op wedstrijd gaan vergeten zeker hun vergunning en identiteitskaart niet. (Identiteitskaart enkel vanaf 12 jaar). Ook een rode en witte gordel neem je best zelf mee. Als je deze nog niet gekregen hebt zorgt de begeleider voor de gordels.

Ben je aangekomen op de plaats van de wedstrijd ga je naar de kleedkamers om je om te kleden. De trainer bezorgt je dan een inschrijfstrookje waarmee je naar de weging kan.
Op de weging geef je het inschrijvingsstrookje af en hou je je vergunning en identiteitskaart klaar ter controle. Onthoud in welke gewichtscategorie je zit. Ben je gewogen is het wachten op de loting.
Bij vijf of minder dan vijf judoka's in je categorie wordt er in poule gekampt, bij 6 of meer deelnemers wordt er gevochten met rechtstreekse uitschakeling. Je kampt steeds tegen judoka's van hetzelfde geslacht, gewichts- en leeftijdscategorie.

Op de lotinglijst zie je de namen van je tegenstanders. Kijk ook eens welke naam er eerst staat vermeld. Wie eerst staat kampt namelijk met de witte gordel, wie tweede staat kampt met rood.

Enkel op grotere tornooien wordt er in witte en blauwe judogi gekampt.

Wanneer je de lotingformulieren al bekeken hebt weet je ook wanneer jij de mat op moet. De begeleider zal dit mee in het oog houden. 

Na de weging heb je meestal tijd genoeg om je optimaal op te warmen. Door goed op te warmen vermijd je kwetsuren en verkramping bij aanvang van de kamp.

Op elke wedstrijdmat hangt het gewicht uit waarin wordt gekampt. Je weet dus op welke mat je zult kampen.

Tijdens de kampduur, afhankelijk van de leeftijd, kan je de tegenstander overwinnen d.m.v. een worp of houdgreep. Bij de volwassenen zijn wurgingen en armklemmen ook toegestaan om "ippon" te scoren.
Het spreekt vanzelf dat tijdens de wedstrijd de richtlijnen van de scheidsrechter opgevolgd worden. Wees altijd sportief, ook bij verlies van de kamp. Heb je gewonnen geef dan je naam door aan de wedstrijdtafel.

Hopelijk stoot je door tot in de finale,

Hajime!